Overstappen naar contactlenzen

Contactlenzen Wageningen Gelderland

Overstappen van een bril naar contactlenzen

Heeft u een bril en overweegt u om over te stappen naar contactlenzen? Omdat het handiger is voor uw werk, het sporten of gewoon omdat u geen bril meer wilt dragen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Na het lezen van dit artikel weet u precies waar u aan toe bent bij het overstappen naar contactlenzen!

Waar te beginnen?

Lenzen dragen is niet voor iedereen weggelegd. Sommige stappen zonder enkel probleem over op lenzen en kunnen de contactlenzen gemakkelijk indoen. Anderen moeten erg wennen en voor een klein groepje is het niet mogelijk om contactlenzen te dragen, bijvoorbeeld vanwege specifieke oogproblemen. Laat dit controleren bij uw opticien en u komt er vanzelf achter of u kunt overstappen van een bril naar contactlenzen. Het is zeker aan te raden om de sterkte van uw ogen goed op te meten. Dit kan namelijk anders zijn dan de sterkte van uw bril.

Bepaal welke contactlenzen u nodig heeft

Net als dat er bij brillen verschillende soorten glazen zijn, is dit bij contactlenzen ook het geval. Het is deels afhankelijk van uw sterkte welke contactlenzen voor u geschikt zijn. Zo bestaan er nachtlenzen die de vorm van het hoornvlies tijdelijk veranderd waardoor u overdag geen lenzen hoeft te dragen. Erg handig, maar dit is helaas enkel mogelijk voor bijziendheid en tot een sterkte van -4,50. Blijkt uit de oogmeting dat u een hogere sterkte heeft, dan vallen nachtlenzen dus af.

Dan kunt u bepalen of u zachte – of harde contactlenzen wilt.

  • Zachte lenzen zijn populair onder de lensdragers en zitten heel comfortabel omdat ze zich aanpassen aan de vorm van uw ogen. U voelt ze nauwelijks zitten. Bij zachte lenzen kunt u onder andere kiezen uit maandlenzen en daglenzen. Deze laatste is vooral handig wanneer u contactlenzen wilt dragen naast uw bril, bijvoorbeeld voor tijdens het sporten of een saunadag.
  • Harde lenzen kunnen, in tegenstelling tot zachte lenzen, niet buigen. Het voordeel hiervan is dat het maximale uit de sterkte wordt haalt en u dus superscherp ziet. Deze lenzen gaan vaak langer mee en uw ogen raken minder vermoeid.

Bestel een proefsetje contactlenzen

Om erachter te komen of u kunt overstappen van een bril naar contactlenzen en of u de juiste soort lenzen heeft gekozen, is het aan te raden om eerst een setje proeflenzen te bestellen. Probeer bijvoorbeeld zachte maandlenzen en beoordeel zelf of het wat voor u is. Mocht u het toch niet fijn vinden en weer willen overstappen op een bril, dan voorkomt u dat u onnodig geld gaat uitgeeft.

Laat uw ogen wennen aan de contactlenzen

Toen u voor het eerst een bril op had, moest u waarschijnlijk een tijdje wennen. Dat is bij lenzen niet anders. Het inbrengen van de lenzen kan best spannend zijn (oefening baart kunst). Ook moet u bij zachte lenzen opletten dat ze niet binnenstebuiten zitten, al merkt u dat waarschijnlijk snel genoeg! Draag de contactlenzen eerst een paar uur per dag en ervaar hoe dit voelt.

Zodra u eenmaal gewend bent, wil u waarschijnlijk niet anders meer en blijft uw bril vooral op het nachtkastje liggen!

Lees meer

Maak een afspraak voor een oogmeting

Let op!

Wegens wegwerkzaamheden op de Ritzema Bosweg is Bril Negenentwintig tot en met 24 mei slechter bereikbaar!

Ga naar de inhoud