De computerbril

Computerbril wat zijn de voordelen

De oplossing voor vermoeide ogen; de computerbril

Een computerbril (of beeldschermbril) kan een oplossing zijn als je vaak achter de computer werkt (2 uur per dag of meer) en je aan het eind van de dag last hebt van vermoeide ogen, nek-, schouder en/of rugpijn. Zit je in je vrije tijd veel te scrollen op je telefoon? Of besteed je veel tijd aan een hobby waar je letterlijk met je neus bovenop zit? Ook dan is de computerbril wat voor jou! Deze bril zorgt ervoor dat je ogen zich minder hoeven in te spannen waardoor je aan het eind van de dag nog energie over hebt voor andere dingen. Na het lezen van dit artikel weet je wat een computerbril is en wat de verschillen zijn tussen een computerbril, een multifocale bril en een leesbril.

Wat is een computerbril?

Onze ogen zijn niet gemaakt om langdurig en intensief op korte afstanden te kijken. Toch zitten we tegenwoordig vaak langere tijd op korte afstand achter ons beeldscherm. Dit kan resulteren in vervelende klachten (vermoeide ogen, hoofdpijn, nek- en schouderklachten). Een computerbril is een bril op sterkte. Deze is ingesteld op de afstand tussen jouw ogen en het beeldscherm (en alles er tussenin). Hierdoor is het voor jouw ogen makkelijker schakelen tussen het beeldscherm, objecten dichtbij en objecten ver weg. De ogen hoeven zich minder in te spannen en raken minder snel vermoeid. Een computerbril heeft een andere sterkte dan je normale bril of lenzen, het is dus verstandig om de ogen opnieuw op te laten meten.

Heb ik een computerbril nodig?

Als je twijfelt over het aanschaffen van een computerbril, lees dan de volgende vragen door. De aanschaf van een computerbril is zeker de moeite waard als je één of meer vragen met ‘ja’ kan beantwoorden:

  • Werk je meer dan twee uur per dag achter de computer?
  • Heb je aan het eind van de dag vermoeide ogen?
  • Heb je regelmatig last van hoofd-, nek-, schouder- en/of rugpijn na een dag werken achter de computer?

Voordelen van een computerbril

Het dragen van een computerbril heeft een aantal voordelen. Dit zijn de belangrijkste:

  • Door het dragen van een computerbril neem je automatisch een goede houding aan, waardoor andere klachten (zoals nek-, schouder- en rugklachten) verminderen.
  • De ogen krijgen meer rust.
  • Je hebt beter zicht op jouw werkplek.
  • Je hebt minder snel last van tranende, branderige of vermoeide ogen.
  • Computerglazen passen in elk montuur.

Verschillen tussen een computerbril, multifocale bril en leesbril

Het lijkt misschien hetzelfde maar er is wel degelijk verschil tussen een computerbril, een multifocale bril en een leesbril. Met een leesbril zie je scherp dichtbij. De afstand tussen je ogen en het beeldscherm is hiervoor te groot. Als je een leesbril draagt ben je geneigd om te dicht op het scherm te gaan zitten. Je buigt voorover en dat kan nek- en rugpijn veroorzaken.

Met een multifocale bril zie je zowel dichtbij als veraf scherp. Het kijkgedeelte voor objecten die tussen deze afstanden in zitten (zoals je beeldscherm) is echter relatief smal. Hierdoor neem je een onnatuurlijke houding aan als je achter de computer werkt. Dit zorgt weer voor klachten.

Blauwlichtfilter

Beeldschermen van computers, tablets, telefoons en televisies: ze geven allemaal blauw licht af. Blauw licht is vermoeiend voor de ogen en vermindert de aanmaak van melatonine (slaaphormoon). Een bril met blauwlichtfilter vermindert het blauwe licht waardoor de ogen minder moe zijn en je makkelijker in slaap valt ’s avonds.

Computerbrillen bevatten geen blauwlichtfilter. Het is dus in de basis een ander soort bril. Een computerbril kan eventueel wel uitgerust worden met glazen die blauw licht filteren.

Conclusie

Een computerbril heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van een gewone (multifocale) bril of een leesbril. Minder vermoeide ogen en minder nek-, schouder- en rugklachten zijn de belangrijkste voordelen. Ook kan een computerbril uitgerust worden met een blauwlichtfilter.

 

Lees meer

Computerbril wat zijn de voordelen
Tips voor uw ogen

De computerbril

De oplossing voor vermoeide ogen; de computerbril Een computerbril (of beeldschermbril) kan een oplossing zijn als je vaak achter de computer werkt (2 uur per

Lees verder »
Bijziendheid bij kinderen
Tips voor uw ogen

Bijziendheid bij kinderen

Bijziendheid bij kinderen Tegenwoordig zijn steeds meer kinderen en jongeren bijziend. Kinderen met een hoge bijziendheid (myopie) lopen een groter risico om later slechtziend of

Lees verder »

Maak een afspraak voor een oogmeting

Let op!

Wegens wegwerkzaamheden op de Ritzema Bosweg is Bril Negenentwintig tot en met 24 mei slechter bereikbaar!

Ga naar de inhoud