Bijziendheid bij kinderen

Bijziendheid bij kinderen

Bijziendheid bij kinderen

Tegenwoordig zijn steeds meer kinderen en jongeren bijziend. Kinderen met een hoge bijziendheid (myopie) lopen een groter risico om later slechtziend of zelfs blind te worden.

Myopie is een ander woord voor bijziendheid. Myopie is een oogafwijking. Als je deze oogafwijking hebt zie je alle voorwerpen dichtbij scherp. In de verte zie je echter een stuk waziger. De oogbol is dan aan de achterkant te lang. Je hebt een bril of contactlens met een min-sterkte nodig om scherp te kunnen zien.

Myopie begint meestal in de leeftijd van 6 tot 12 jaar. In de tienerjaren neemt het vaak toe omdat de ogen dan groeien en langer worden. Soms blijft het oog groeien tot het 25e levensjaar. Daarna blijft de sterkte meestal stabiel.

Verandering leefstijl

Onderzoekers zoeken de oorzaak van de toename van myopie bij kinderen en jongeren in de verandering van leefstijl. Kinderen spelen tegenwoordig minder lang buiten dan vroeger en zitten vaker binnen op de smartphone, tablet, computer of voor de tv. Ook erfelijke factoren spelen een rol bij myopie.

Het wordt aangeraden om kinderen minimaal 2 uur per dag buiten te laten zijn. Dit helpt om bijziendheid bij kinderen tegen te gaan en te verminderen. De leefstijlregel 20-20-2 is hierbij van toepassing. Als een kind 20 minuten op een beeldscherm heeft gekeken, moet het oog een pauze hebben door 20 seconden in de verte te kijken. Samen met de minimaal 2 uur per dag buiten is dit de leefstijlregel 20-20-2.

Risico’s

Hoge myopie (een hoge sterkte) kan leiden tot verdunning van het netvlies. Dit geeft op latere leeftijd een grotere kans op oogproblemen zoals slijtage, bloedingen of loslaten van het netvlies. De risico’s op dit soort aandoeningen nemen toe naarmate de sterkte hoger wordt. Een bril, contactlenzen, laserbehandeling of kunstlens nemen deze risico’s niet weg.

Behandeling

Naast de leefstijlregel 20-20-2 is er nog een andere behandeling mogelijk: de myopielens.

Als je bijziend bent en een bril/lens op goede sterkte draagt worden de centrale lichtstralen die het oog binnenkomen als brandpunt op het netvlies afgebeeld. De perifere lichtstralen worden dan juist niet op, maar achter het netvlies gebracht. Deze brandpunten achter het netvlies geven het oog een prikkel om daar naartoe te groeien. Het oog wordt dan langer en meer bijziend. Bijziendheid kan niet geremd worden met een normale bril of contactlenzen.

Myopielens

De myopielens is echter speciaal ontwikkeld voor het beheersen van de groei van het oog. Deze zachte contactlens heeft een uniek profiel waarbij kijken in de verte centraal gecorrigeerd wordt. Om het centrale deel zit een ring. Deze ring zorgt ervoor dat de perifere brandpunten niet achter het netvlies terechtkomen, maar vóór het netvlies. Het oog wordt dan minder geprikkeld en heeft minder de neiging om te groeien.

Kinderen mogen contactlenzen dragen als ze 8 jaar zijn. Ze moeten de lenzen zelf in en uit kunnen doen. Het kind moet ook de verantwoordelijkheid kunnen dragen om de lenzen regelmatig te dragen, op tijd uit te doen en goed schoon te houden (als dit nodig is).

Vergoeding

De basisverzekering vergoedt de kosten voor de myopielens niet. Er is, in sommige gevallen, een gedeeltelijke vergoeding mogelijk vanuit de aanvullende verzekering. Neem contact op met de verzekeraar om te kijken of dat voor jouw verzekering ook geldt.

Lees meer

Maak een afspraak voor een oogmeting

Let op!

Wegens wegwerkzaamheden op de Ritzema Bosweg is Bril Negenentwintig tot en met 24 mei slechter bereikbaar!

Ga naar de inhoud