Contactlenzen Wageningen Gelderland contactlens

Contactlenzen

Bril Negenentwintig heeft allerhande lenzen in huis om zoveel mogelijk mensen een passende contactlens aan te kunnen bieden. Lenzen zijn een goed alternatief voor de bril. Doordat de huidige generatie contactlenzen veel te bieden heeft op het gebied van comfort én moeilijkere sterktes steeds meer aan te meten zijn, is het dragen van lenzen altijd het overwegen waard. Onze gediplomeerde contactlensspecialisten zijn op de hoogte van de ontwikkelingen en weten precies of lensdragen een optie voor u is en welke lens het meeste kijkplezier geeft.

Welke lens past bij u?

In onze winkel vindt u vrijwel alle contactlenssoorten: daglenzen, maandlenzen, nachtlenzen, multifocale lenzen en vormstabiele (harde) lenzen. Voor alle soorten geldt dat ze moeten passen bij uw wensen, gewoontes en natuurlijk uw ogen. Om u een goed advies te geven beginnen we altijd met een onderzoek. Dit onderzoek bestaat uit een oogmeting (om uw oogafwijking vast te stellen), het bekijken van de oogleden, de traanfilm en het hoornvlies en het nauwkeurig opmeten van de vorm van uw ogen. Daarna gaat u de lenzen passen. In het begin is dat even wennen maar wij laten u zien hoe u de lenzen het eenvoudigst in- en uitdoet. Bovendien krijgt u tips over het onderhouden van de lenzen.

Lenzen proberen

Het kan best een stap zijn om lenzen te gaan dragen. Bij ons probeert u daarom gedurende een vooraf afgesproken periode vrijblijvend of de lenzen iets voor u zijn. U kunt vrijblijvend een afspraak maken om eens een dag zachte lenzen te dragen. Hieraan zijn geen kosten verbonden. U betaalt alleen aanpaskosten als u een maand wil proberen of er een lensdrager in u schuilt.

Controles

Waarschijnlijk wilt u niks anders meer als u eenmaal gewend bent aan de lenzen. Het is wel belangrijk dat u na de afgesproken tijd weer op controle komt om de gezondheid van uw ogen en het functioneren van de lenzen te laten controleren. Uiteraard kunt u ook contact opnemen met de contactlensspecialisten van Bril Negenentwintig als u tussentijds behoefte heeft aan controle of advies.

Meer informatie of een nieuw type contactlens testen? Kom langs in onze winkel, wij staan voor u klaar!

Maak een afspraak voor een oogmeting

Alle soorten contactlenzen

Daglenzen

Daglenzen zijn zachte contactlenzen waarvan u iedere dag een nieuw paar in moet doen. Dit zijn de ideale lenzen voor wie wil wennen aan contactlenzen en graag afwisselt met een bril. Een ander voordeel van daglenzen is dat ze heel hygiënisch zijn. U hoeft ze nooit op te bergen, aan het eind van de dag gooit u ze gewoon weg.

Heeft u een torische afwijking? Of een leesbril nodig? Ook dat is met daglenzen te corrigeren. Nog een pluspuntje: zachte lenzen wennen snel. Al snel draagt u daglenzen zonder dat u het door heeft. Benieuwd of daglenzen iets voor u zijn? Kom gerust binnen voor meer informatie.

Maandlenzen

De meeste contactlensdragers hebben maandlenzen. Deze zachte lenzen draagt u een maand en daarna vervangt u deze voor frisse, nieuwe lenzen. Maandlenzen zijn er in verschillende typen. Zo zijn er multifocale maandlenzen, torische maandlenzen en asferische maandlenzen.

Als er voor maandlenzen wordt gekozen is de verwachting dat u hier snel aan went. Dit komt doordat een zachte lens geen vaste vorm heeft. De lens ligt op het hoornvlies en valt precies over de vorm van uw oog. Een ander voordeel ten opzichte van harde lenzen is dat ze minder gevoelig zijn voor stof en wind. Ook sporten is met maandlenzen geen enkel probleem. Bent u benieuwd welke lenzen voor het beste zijn voor u? We adviseren u graag in onze winkel!

Nachtlenzen

Nachtlenzen zijn contactlenzen die alleen ’s nachts gedragen worden. Tijdens uw slaap corrigeren de lenzen uw ogen zodat u overdag, zonder bril of contactlenzen, scherp ziet. Nachtlenzen zijn harde, zuurstofdoorlatende lenzen die een speciale vorm hebben. Daardoor wordt het hoornvlies langzaam platter gemaakt en verandert de sterkte.

Ervaart u het dragen van lenzen overdag als oncomfortabel? Dan zijn nachtlenzen een uitkomst. U voelt ze bijna niet doordat u ze draagt tijdens uw slaap. Binnen één of twee weken is het al mogelijk om overdag scherp te zien zonder contactlenzen of een bril te dragen. Dit resultaat is niet permanent. U moet de nachtlenzen dus iedere nacht dragen om overdag zonder lenzen of bril goed te zien.

Helaas zijn nachtlenzen niet voor iedereen geschikt. Nachtlenzen kunnen alleen gedragen worden met een min-sterkte en er zitten beperkingen aan de hoogte van de sterkte en de eventuele cilinder. U kunt het best langskomen voor een onderzoek als u er zeker van wil zijn dat nachtlenzen geschikt zijn voor u.

Vormstabiele of harde lenzen zijn een goede optie als u contactlenzen wilt dragen. Ze hebben namelijk veel voordelen ten opzichte van zachte lenzen. Ze staan bekend als minder comfortabel te zijn maar inmiddels zijn ze al zoveel verbeterd dat dit echt meevalt. Hieronder hebben we de voordelen van harde contactlenzen voor u op een rij gezet.

  1. Het scherpste zicht: met harde lenzen ziet u scherper. Deze worden namelijk speciaal op maat gemaakt voor uw ogen terwijl zachte lenzen toch vaak nog een standaard vorm hebben.
  2. Ook voor moeilijke correcties: als u een simpele plus- of minafwijking heeft zijn er genoeg zachte lenzen die uw afwijking corrigeren. Met een moeilijkere correctie is dit vaak niet het geval en dan komt u in aanmerking voor harde lenzen.
  3. Hygiënisch: zachte lenzen zijn poreus en nemen vocht op, harde lenzen niet. Voorbeeld: het is makkelijker om een vlak stuk plastic schoon te maken dan een spons. Hierdoor zijn harde lenzen iets hygiënischer dan zachte lenzen (dit geldt niet voor daglenzen, deze gooi je na gebruik weg).
  4. Voordeliger: harde contactlenzen gaan veel langer mee waardoor u goedkoper uit bent. Ze zijn ook veel minder gevoelig voor beschadigingen.
  5. Gezonder: harde lenzen zijn net iets beter voor uw ogen dan zachte. Ze drijven namelijk op uw traanvocht waardoor ze geen direct contact maken met uw ogen. Dreigt er iets mis te gaan met uw ogen, bijvoorbeeld een ontsteking? U merkt dit eerder als u harde lenzen draagt.

Multifocale lenzen

Stel: u draagt al heel lang contactlenzen, omdat u nu eenmaal niet van een bril houdt. Maar nu bent u boven de veertig en worden uw armen ineens te kort. Nou ja, u krijgt meer moeite met het lezen van de cijfers op uw telefoon, de lettertjes op het etiket van dat biologische soepje, kortom: niet zoals het moet. Eigenlijk heeft u een leesbril nodig, maar u draagt contactlenzen…

Wat te doen? De multifocale contactlens bestaat sinds een aantal jaar, zowel in zachte als in vormvaste materialen. Met deze contactlenzen ziet u op alle afstanden scherp. Als u in de spiegel kijkt, als u een mooie vogel ziet vliegen in het binnenveld, wanneer u op de bank met uw e-reader zit en als u aan het koken bent.

Eerlijk is eerlijk, wennen aan multifocale lenzen gaat niet altijd vanzelf. Samen met onze contactlensspecialist gaat u aan de gang. Wij kijken samen naar uw situatie en zoeken de meeste geschikte lens voor u uit.

Lenzen met cylinder

Torische lenzen (met cilinder) zijn nodig om een cilinderafwijking te corrigeren. Een cilinderafwijking, ook wel astigmatisme genoemd, komt doordat het oog niet helemaal rond is. Sommige ogen hebben meer de vorm van een rugbybal in plaats van een voetbal. Daardoor zijn de krommingen van het oog niet gelijk en wordt het beeld niet precies op het netvlies afgebeeld. Een dergelijke oogafwijking is tegenwoordig uitstekend te corrigeren met torische (ook wel cilindrische) lenzen.

Nadat onze contactlensspecialist een aantal tests heeft afgenomen worden de torische contactlezen speciaal voor uw ogen gemaakt. Deze lenzen combineren twee sterktes. Daarmee krijgt u weer een scherper beeld op uw netvlies. Gewone vormvaste lenzen hebben als voordeel dat ze van zichzelf al een kleine graad van astigmatisme corrigeren. In dat geval heeft u dus geen speciale torische lenzen nodig.

Er is een duidelijk verschil in torische vormvaste en torische zachte lenzen. Torische zachte lenzen hebben een verdikking (of een andere soort stabilisatie) waardoor de lens stabiel op het oog moet blijven zitten. Als de torische zachte lens echter verdraait wordt de scherpte minder. Torische vormvaste lenzen daarentegen hebben twee verschillende krommingen. Hierdoor stabiliseren ze direct op het oog en zijn ze minder afhankelijk van verdraaiing van de lens. Met torische vormvaste lenzen blijft u dus altijd scherp zien. Uit de oogmeting van onze contactlensspecialist zal blijken of uw ogen torische lenzen nodig hebben.

BRIL29 | lenzenvloeistof | Opticien Wageningen

Lenzenvloeistof

Er zijn verschillende soorten lenzenvloeistof. Deze vloeistof gebruikt u om uw contactlenzen in te bewaren. Het is belangrijk dat er, om ooginfecties te voorkomen, bacteriedodende stoffen in lenzenvloeistof zitten. Wij vertellen u welke lenzenvloeistof u nodig heeft bij uw lenzen. Onze medewerkers adviseren u er graag over.

Harde vs. zachte lenzen

Buiten het feit dat zachte lenzen soepeler zijn dan harde (officieel ‘vormstabiele’) contactlenzen hebben de materialen van beide lenssoorten ook verschillende eigenschappen. Een zachte contactlens is gemaakt van water absorberend kunststof en bestaat dus eigenlijk voor een groot deel uit water. Een zachte lens is poreus en neemt de vloeistof waarin het wordt bewaard op.

Lenzenvloeistof is erop gericht om samen te werken met de eigenschappen van uw lens. De samenstelling van vloeistof voor harde of zachte contactlenzen verschilt dan ook erg. U kunt uw vloeistof voor harde lenzen dan ook niet gebruiken voor een zachte contactlens en andersom, hierdoor beschadigt de lens of raken de ogen geïrriteerd.

Lenzenvloeistof: welke moet ik kiezen?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk dat u beter niet zelf kunt kiezen. Welke combinatie het best is, hangt af van het materiaal waarvan de lens gemaakt is, de eigenschappen van uw ogen, de levensduur van de lens en de manier waarop u ze gebruikt. Er zijn dus best veel factoren om rekening mee te houden! U kunt kiezen voor de gemakkelijkste of de goedkoopste oplossing, maar het zijn wel uw ogen. Om vervelende irritaties te voorkomen, raden we u aan om samen met ons te kijken.

Let op!

Wegens wegwerkzaamheden op de Ritzema Bosweg is Bril Negenentwintig tot en met 24 mei slechter bereikbaar!

Ga naar de inhoud